Sunday, February 16, 2020

IV - Tombs of the Kings



Järgmine reisipäev stardib, kesk detsembrit, pühapäev. Meil ei saa küllalt vanade iidsete asulate varemetest ja Tombs of the Kings (kuningate hauad) on järgmine koht, kus pikemalt peatume. Se on Pafoselt mõned kilomeetrid põhjapoole sõita ja samuti võrdlemisi avaral maa-alal.



Täitsa kena jätk eilsele arheoloogiapäevale, iidsetel aegadel siin ikka ehitati ja elati. Hauakambrid on üsna pisikesed, ju olid inimesed tol ajal (ca 1700a tagasi) pisemat kasvu kui praegu.



Väikesed kaljudesse uuristatud puusärgiõnarused teevad lastele palju nalja - nad heidavad asemetele pikali ja ootavad, kuni mõni loll turist (:) mööda läheb, et siis ebamääraseid kähisevaid hääli teha ja sõrmi liigutada - nagu päris muumia. Muus osas on maaalused kambrid üsna trööstitud, kasimata ja tuvipesasid täis.









.



Trepiastmed ei ole vanadel aegadel ka ülearu madalad olnud - ehk olid elanikudki liikuvamad kui praegustel aegadel?.. Küprose punakat tooni pehmeid kivimeid ei oska me siin täpsemalt määratleda, kuna nende toonid ja kõvadusaste on muutuv. Igatahes on seda ilmselt töödelda suhteliselt kerge, ja oli ka muistsetel aegadel, nii et rikkalikku looduslikku ressurssi on siinsed iidsed asukalt põhjalikult ära kasutanud.



Ikka mõni küngas on ka ümberkaudsel maastikul, heade ja paremate vaadete jaoks. Turistid on ümbruskonna millegipärast väikeseid kivitorne täis ladunud.. :-)



Kogu Küprose saar on varemetega suhteliselt tihedalt kaetud ja suuremad neist, samuti paremini säilinud kohad, on kenasti üles vuntsitud ja külastajatele kättesaadavaks tehtud. Kuna süsteemsemate arheoloogiatöödega on tegeletud alates kusagil 1960-ndatest, siis võib arvata, et mõnedki antiikaja pärlid on veel alles ettevalmistamisel.



Päeva esimene pool on tuuline ja pilvine, oleme jopedes sallides mütsides. Teeme lähemalt tutvust muuseumi kassidega - neid on hingekirjas üksteist. Üks on poeg, täitsa huvitav tegelane ja hoopis teist nägu kui Eesti kassid. Siinsed hiirepüüdjad on nagu sfinksilikumad, pikemate ja saledamate nägudega. Muidu nagu kassid ikka - vahvad isepäised loomakesed. Kassid saadavad meid terve reisi - neid on igas võimalikus ja võimatus kohas :-)


No comments:

Post a Comment

XIV - Reis hakkab lõppema

(21.12) Reisi kümnes, eelviimane päev. Kuna homme on puhtalt lennujaama sõit ja lennu ootamine, siis täna on veel võimalus saarel ringi...