Sunday, February 9, 2020

III - Pafose arheoloogiapark ja mosaiigid



Teine päev Pafosel. Äratus on veidi varem - juba kl 9.30 :-) üleeile öölend annab veel tunda, kuid üldine enesetunne on juba reipam. Valmistame hommikusöögi, praekartulid ja omlett. Salat ka, seal on õige rammusad Kalamata oliivid sees, nood on paremad kui Eestist saab. Kohmitsemist ja sättimist on, kuid keskpäevaks oleme valmis. Plaan on minna Paphose arheoloogiaparki vaatama.



Nii ka sünnib. Ilm on küll tuuline ja parasjagu pilvine, kuid päikest näeme ka, nii et väljas liikuda on täitsa meeldiv. Sooja on kusagil 18c. Arheoloogiapark on suur, seal võib vabalt mitu tundi kõndida. Lagunenud müüre, kive ja sambatükke on terve ala risti-rästi täis. Keset parki on ka väike valge majakas - tundub täitsa toimiv. Kogu muistse linna ala on no ma usun paar hektarit ikka, ja see on selline väike kõrgendik, mis poolsaarena ülejäänud Pafosest idapoole välja ulatub. Seetõttu on vaated igas suunas kaugeleulatuvad ja kaunid.





Ca 1700a tagasi on siin asunud suurejooneline linn koos kõigi hoonetega. Kui paljud müürid on ammu lagunenud, siis mosaiikpõrandad on ajas vastupidavamad olnud ja restauraatorid on viimase viiekümne aastaga mõndagi taastada suutnud ja valik nendest on ka külastajatele nähtav. Suurem osa väljakaevamis- ja taastamistöid on siiski alles ees..



Mosaiigid on küll midagi sellist, mis ahhetama panevad. Kümned ja sajad tuhanded väikesed kivikillud igal ruutmeetril. Ja mõni mosaiik on mitukümmend ruutmeetrit suur. Kunagisel meistril pidi olema nii kannatlikkust kui aega. Kes suudaks tänapäeval järgi teha, kasutades selleks tolleaegseid tööriistu? Ometi olid mosaiigid üks väheseid viise, kuidas tolleaegset elu pildina salvestada. Nähtud vaev on end kuhjaga tasunud, paljud mosaiigid on nähtavad ka nüüd, aastasadu ja -tuhandeid hiljem. Fantaasiat ja üleloomulikku on piltidel küllaga, kuid kindlasti ka noppeid päris-elust ja oludest.



Kella kolme paiku on vanad hooned vaadatud ja ilm hakkab trikitama. Täiesti mittekusagilt ilmub hoovihm ja sabistab minutit kümme. Pahura olemisega rumeenlanna müüb meile ühes väikeses rannakioskis Itaalia jäätist. See maitseb hää, nosime seda siseruumis ja vaatame ilmastikumängu vahemerel. Teenindavas sektoris on palju välismaalasi, peamiselt Rumeeniast ja Bulgaariast, samuti Ukrainast ja Venemaalt.



Paphosel suuri ostukeskusi väga ei ole, üks siiski on - Kings Avenue Mall. Külastame, kaubad valdavalt samad mis Eestis. Mõni tundmatu kaubamärk siiski leidub. Keskus ise suht väike, võibolla kolmandik Kristiine keskusest. Toidupoest leiame üht-teist homseks söömiseks. Mööda keskust liigub ringi jõuluvana isiklikult, kolistab kellaga kõrvulukustavalt, patsutab kaasajooksvaid lapsi õlale. Vanaga kõnnib kaasa eriti turske turvamees, sellise paraja viie meetri kaugusel, et kilkavaid lapsi mitte segada.



Kell viis oleme tagasi kodus. Kinnitame keha tunnikese ja läheme siis linna peale jalutama. Väikesi ärisid on palju, samas üldmulje on üsna vaikne. Noh, "vilets ilm" ju ka, tuuline ja 16c, kohalik sellise koerailmaga nina välja ei pista :-) eestlasele nagu juulikuu öö, meeldivalt soe. Tagasiteel leiame kena pagariäri, hinnad mõistlikud. Võtame hommikuks midagi magusat kohvi kõrvale.

Mis kohvi puudutab, siis Itaaliani on tükk maad minna. Poeletil on 85% pakutavast lahustuv kohv. Ülejäänud viieteistkümnest protsendist veerand on uba, ülejäänud jahvatatud kohv. Kokkuvõttes tähendab see suhteliselt head lahustuva kohvi valikut ja olematut valikut uba ja pulbrit. Samuti on kohvipuru riiulil kaua seisnud, seega üldse mitte värske. Leian siiski paki Davidoff'i, viis kuud seisnud. Maitseb enam-vähem - raskel ajal konn on kala. Kaubanduskeskuses maksis keskmise suurusega cappuccino 2.75.

Õhtupoole teeme veel linnas ühe väikese jalutuskäigu. Täitsa lahe soe õhtu on, inimesi on tänavatel vähem kui suvel-sügisel, kuid siiski siin-seal elu käib. Palju on väikseid spordibaare, kus kohalikud papid kaarte mängivad ja natukene napsu võtavad. Poekesi on ka igasuguseid, pakutakse kõike, mis surelik inimene on võimeline tootma ja mida ahned turistid on valmis ostma. Suveniirid ja jäätis on muidugi põhilised, kuid on ka rõivaid, vürtspoode, autosalonge, pulmakleidipoode. Pulmad Küprosel tundub olevat väga kõva teema, seda märkame ka hiljem Limassolis ja Larnacas.



Teine päev läbi, kümme kilomeetrit kõnnitud, õhtul täitsa inimese tunne. Homsest peaks ilm ka paremaks minema - no eks näis :-) õhtul hakkan reisimärkmeid tegema, teised vaatavad taas eksootilisi kanaleid. Dubai spordikanal on täitsa äge - parasjagu käib kaamlite vōidujooks. Keset suurt ja laia maanteed lasevad sörki loomad ise, mõlemal serval sōidavad kaasa valgetes maasturites kaamliomanikud (ja neid on seal palju), pead aknast väljas, ja röögivad ja ergutavad loomi nii kuidas jaksavad.

No comments:

Post a Comment

XIV - Reis hakkab lõppema

(21.12) Reisi kümnes, eelviimane päev. Kuna homme on puhtalt lennujaama sõit ja lennu ootamine, siis täna on veel võimalus saarel ringi...