Sunday, March 29, 2020

X - Pierides' muuseum



Külastame ka Pierides' muuseumi, mis asub kesklinna servas rannapoolses piirkonnas. Selline küllaltki väike ja kodune väljapanek arheoloogialeide läbi aastasadade ja -tuhandete.



Perekond Pierides on viie põlve jooksul kogunud kõiksugu esemeid Küprose kultuurist ja ajaloost. Alguse sai kõik Demetrios Pieridese (1811-1895) huvist Küprose ajaloo vastu.



Demetrios oli pärit jõukast perest, ta vanemad olid riigiametnikud ja vanavanemad olid Küprosele saabunud Veneetsia kuningriigist juba aastal 1753. Demetrios omandas hariduse Suurbritannias ja tuli tagasi Küprosele 1839 ja seda aastat peetakse ka antiikesemete kollektsioneerimise alguseks.

Peamiselt on esindatud keraamika ja tarbeesemed, tootedisaini muutumine on vaadeldav läbi sajandite. Vanadel iidsetel aegadel oli inimestel ikka aega, mõned päevad, nädalad või kuud ühe vaasi või kausi peale kulutada oli ilmselt täiesti tavaline.



Väga huvitav on peakujude sektsioon - näojooned räägivad alati rohkem, kui kivitahvlid või marmorsambad. Veidi saab aimu ka sellest, missugused olid kunagised soengud, peakatted ja rõivastus. Mõnele kujukesele on ajahammas kõvasti liiga teinud (pool pead kadunud), samas on ka hästisäilinud isendeid, peened graveeringud kenasti näha.



Eraldi ruum on pühendatud kaasaegsemale kunstile - päris selliseid abstraktseid töid võib leida, Dali ja Viiralti vaim on modernkunstnike ateljeedes ringi hõljunud. Alloleva töö pealkiri on "Welcome to Larnaka" (Õli, 2008).



Nii et selline väike armas muuseumikene. Kui veel võrrelda perekonnamuuseume - veidi võiks paralleele tõmmata Piccolomini majamuuseumiga Pienzas, Itaalias. Viimane on väljapanekult siiski rikkalikum.


No comments:

Post a Comment

XIV - Reis hakkab lõppema

(21.12) Reisi kümnes, eelviimane päev. Kuna homme on puhtalt lennujaama sõit ja lennu ootamine, siis täna on veel võimalus saarel ringi...